Facebook Twitter LinkedIn Instagram YouTube

ūüŹÜ Teko√§ly koulutuksessa - Mahdollistaja vai inspiraation tappaja? ūüŹÜ

Lue lisää aiheesta henkilökohainen tutori

Vuoden ammattikorkeakouluopettaja 2022


Ajatuksia matematiikasta

Sofia Frilund vuoden ammattikorkeakouluopettaja 2022

Sofia Frilund toimii opettajan Yrkeshögskolan Noviassa, ja suomen opiskelijajärjestö SAMOK valitsi hänet juuri vuoden ammattikorkeakouluopettajaksi 2022. SAMOK kirjoittaa, että opiskelijat jotka nimittivät Frilundin, kehuivat hänen monipuolisia digitaalisten työkalujen käyttöä sekä lähi- että etäopetuksessa sekä hänen innovatiivisuuttaan opetuksessa ja hänen ensiluokkaisen opintomateriaalin käyttöä.

Frilund opettaa enimmäkseen matematiikan perusopintoja ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille, mutta myös fysiikan peruskursseja sekä kurssia jossa opitaan MathCadia. "Olemalla opettajana peruskursseissa tuntuu todella tärkeältä tehtävältä, koska kaikki muu rakentuu niiden päälle." Frilund tähdentää. Ennen Noviaa Frilund toimi matematiikan- ja fysiikanopettajana yläkoulussa Kokkolassa.

Lehdistötiedotteessa SAMOK mainitsee, että Frilundin pedagogiset tiedot ja taidot saivat kehuja. Yksi opiskelija kertoi perusteluissa, että hän epäonnistui kaikissa matematiikankursseissa kunnes hän aloitti Frilundin opiskelijana. Opiskelijat kuvaavat Frilundia henkilönä joka pystyy selittämään asioita niin, että kaikki ymmärtävät.

Frilundin menetelmät selkeästikkin toimivat, mikä onkaan hänen salaisuutensa?

Mikä sai sinut päättämään että haluat matematiikanopettajaksi? Minusta ei alunperin pitänyt tulla opettajaa koska äitini on opetaaja ja näin miten työtä se vaati. Mutta olen aina ollut kiinnostunut matematiikasta. Se on aina ollut lempiaineeni. Olin välivuoden koulututorina ja silloin ymmärsin, että halusin opettaa matematiikkaa.

Mainitse kolme asiaa mitä toivot että oppilaasi oppivat.

  • Ett√§ he kantavat oman vastuunsa. Voin antaa oppilaille ty√∂kaluja oppimiseen mutta on t√§rke√§√§, ett√§ he kantavat vastuun omasta oppimisestaan
  • Opiskelutekniikka. Jotta he oppivat katsomaan asioita monesta suunnasta.
  • Positiivinen asenne matematiikkaan.

Miten luot positiivisen asenteen? Yritän itse olla positiivinen, koska tiedän että se tarttuu. Lisäksi yritän luoda heille tunteen, että he onnistuvat. Esimerkiksi antamalla kehuja kun siihen on aihetta (mikä ei aina ole helppoa kun kurssilla on yli 100 osallistujaa). Mutta kävelen paljon ympäri luokassa. Huomaan, että onnistumiset vaikuttavat paljon oppilaiden oppimiseen. Myös silloin kun korjaan kokeita, yritän antaa positiivisia kommentteja sen lisäksi että huomioin ne kohdat jotka on mennyt väärin.

Onko sinulla jotain erityistä pedagogista menetelmää josta pidät? Pedagogisesti menen helposti perinteiseen malliin jossa ensin selitetään teoria ja sitten harjoitellaan. Mutta olen kiinnostunut monesta oppimismenetelmästä. Välillä opimme selityksistä ja kuvista ja välillä taas sanallisilla selityksillä.

Mitä olet huomannut, että nostaa motivaatiota opiskelijoissasi? Positiivinen palaute. Pyrin antamaan mahdollisimman paljon positiivista palautetta. Kyllähän sitä itsekkin tietää, että ei voi hyvin jos saa vain negatiivista tai ei yhtään palautetta. Se että he itse onnistuvat on suurin motivaationnostattaja.

Yleinen kysymys tänään on "Miksi minun pitää oppia matematiikkaa?" Mikä sinun vastauksesi on? Opetan itse teknisellä linjalla joten täällä on itsestään selvää, että tarvitaan matematiikka ja matematiikka on perusta kaikille jatkoopinnoille. Mutta on tärkeää, että sen pystyy sitomaan jatkokursseihin.

Yläkoulussa opiskelijat kyseenalaistivat mihin he tulevat tarvitsemaan erityisiä asioita, kuten esim. polynomeja. Siihen vastaukseni oli, että sinä et ehkä juuri tarvitse polynomeja mutta loogista ajatustapaa ja työskentelytapaa jota opit jotta voit ratkoa polynomeja tulet varmasti tarvitsemaan.

On tärkeää todistaa mihin matematiikkaa tarvitaan, mutta miten kysymykseen vastataan riippuu paljon siitä kuka kysyy.

Miten digitalisaatio on muuttanut sinun opetustasi? Kun itse kävin koulua kaikki oli paperilla mutta huomaan että opiskelijat ovat erittäin tottuneita digitaalisiin työkaluihin. Ja tätä trendiä on vain pakko seurata. Opettajana olen oppinut paljon uusia tekniikoita ja ohjelmistoja. Kun työskentelee digitaalisesti on eMathStudio todella tärkeä jotta jotta voi kirjoittaa selvästi. Jatkokursseilla käytetään MathCadia joka korvaa omat laskelmat.

On tärkeää löytää tasapaino käsin laskemisen, digitaalisen laskemisen ja sen välillä, että kone laskee puolestamme.

Onko sinulla visiota siitä, miltä opetus näyttää tulevaisuudessa? Tämä on erittäin mielenkiintoinen kysymys ja on kiinnostavaa nähdä miten tämä kehittyy. Voi olla, että opettaja on enemmän taustalla jatkossa. Opettaja antaa oppilaille työkalut joita he tarvitsevat mutta opiskelijat itse ottavat aloitteen. Tulevaisuus on myös yhä enemmän digitaalinen. Tämä näkyy jo tänään ja se tulee olemaan sitä enemmän jatkossakin koska työelämä on enemmän digitaalista.

Tarvitsemme monipuolisia tapoja oppia ja on opettajan vastuulla tarjota näitä. Tämä on ala jossa voi kehittyä miten paljon vain haluaa. Googlaamalla voi löytää monia vastauksia, mutta on opettajan vastuulla auttaa opiskelijaa ymmärtämään vastaukset joita he löytävät.

Pyydä demo sähköpostitse