Facebook Twitter LinkedIn Instagram YouTube

đŸ€– AI in education – an enabler or an inhibitor? đŸ€–

Read more about the personal math tutor

Polytechnic teacher of the year 2022


Thoughts about mathematics

Sofia Frilund polytechnic teacher of the year 2022

This story only available in Swedish.

Sofia Frilund jobbar som lÀrare vid Yrkeshögskolan Novia, och valdes nyligen till Ärets yrkeshögskolelÀrare 2022 av Finlands studerandekÄrers förbund SAMOK. SAMOK skriver att de studerande som nominerat Frilund, berömmer speciellt hennes undervisning för mÄngsidig anvÀndning av digitala verktyg bÄde i nÀr- och i distansundervisning, för hennes innovativitet och engagemang i undervisningen samt för hennes tillÀmpning av högklassiga material.

Frilund undervisar frĂ€mst grundkurser i matematik för 1-2 Ă„rets studerande, men ocksĂ„ grundkursen i fysik och kursen dĂ€r man lĂ€r sig programmet MathCad. “Att vara lĂ€rare i grundkursen kĂ€nns som en vĂ€ldigt viktig uppgift, dĂ„ allt sedan bygger pĂ„ det.” Innan Novia jobbade Frilund som matematik- och fysiklĂ€rare pĂ„ ett högstadium i Karleby.

I pressmeddelandet om utnÀmningen delger SAMOK att Frilunds pedagogiska kunskaper fick beröm i nomineringarna. En studerande berÀttar i sin motivering att hen hade underkÀnt i alla matematikkurser tills hen började i Frilunds undervisning. Studerande beskriver Frilund som nÄgon som kan förklara saker pÄ ett sÄdant sÀtt att man förstÄr varför saker Àr som de Àr.

Frilunds metoder fungerar helt klart, sÄ vilka tankar ligger bakom hennes arbete?

Vad fick dig att bestÀmma dig för att bli mattelÀrare? Jag skulle egentligen inte bli lÀrare, eftersom min mamma Àr det och jag hade sett hur mycket jobb det innebÀr. Men jag har alltid haft ett intresse för matte. Det har alltid varit ett favoritÀmne. Jag jobbade först som skolgÄngshandledare ett mellanÄr, och dÄ insÄg jag att jag ville lÀra ut matematik.

NÀmn tre viktiga saker du önskar att dina elever lÀr sig.

  • Att ta det egna ansvaret. Man kan ge eleverna verktyg, men det egna ansvaret Ă€r viktigt för att skapa grunden till lĂ€randet.
  • Studietekniken. För att tackla saker frĂ„n olika hĂ„ll och hitta förstĂ„elsen för det.
  • Positiv instĂ€llning till matematiken.

Hur skapar du en positiv instÀllning? Jag försöker sjÀlv ha en positiv instÀllning, för det smittar av sig. SÄ försöker jag ge dem en kÀnsla av att de lyckas pÄ nÄgot sÀtt. Till exempel ge dem beröm nÀr det Àr möjligt (vilket Àr svÄrt dÄ de Àr över 100 pÄ kursen). Men jag gÄr mycket runt i klassen. Man ser att det pÄverkar eleverna mycket dÄ de lyckas. OcksÄ dÄ jag rÀttar prov försöker jag ge dem positiva kommentarer i provet, i tillÀgg till felen som mÄste kommenteras.

Har du nÄgon speciell pedagogisk metod du tycker om? Pedagogiskt gÄr man lÀtt in pÄ det traditionella sÀttet att först förklara teori och sedan öva. Men det som jag Àr intresserad av Àr att ta i beaktande olika inlÀrningsmetoder. Ibland lÀr man sig via visuella förklaringar och bilder, ibland via verbala förklaringar.

Vad har du sett att höjer motivationen hos dina elever? Positiv feedback. Jag försöker ge dem positiv feedback dÄ det Àr möjligt. Man vet sjÀlv att man inte mÄr bra om man endast fÄr negativ feedback eller ingen feedback. Det att de sjÀlva lyckas Àr den största motivationshöjaren.

En allmÀn frÄga man hör idag Àr "Varför behöver jag lÀra mig matematik?" Vad Àr ditt svar? DÀr jag undervisar Àr det klart att man behöver matematiken, i och med att eleverna studerar pÄ tekniska linjer, och matematiken Àr grunden till de fortsatta studierna. Men det Àr viktigt att kunna binda det man lÀr ut, till de kommande kurserna.

PÄ högstadiet ifrÄgasatte eleverna vart de behöver specifika saker, som t.ex polynom. DÄ kunde mitt svar vara att kanske du inte kommer att behöva just polynom, men det logiska tankesÀttet och arbetssÀttet du lÀr dig för att angripa polynom, Àr nÄgot du kommer att behöva.

Det Àr en viktig sak att bevisa att matematiken behövs, men hur man svarar pÄ frÄgan Àr fast vid vem man talar med.

Hur har digitaliseringen Àndrat din undervisning? NÀr jag sjÀlv gick i skolan var allt pÄ papper, men man mÀrker att studerande Àr vÀldigt bekanta med det digitala, och den hÀr trenden mÄste man klara av att följa med. Som lÀrare har jag lÀrt mig mycket ny teknik och nya program. DÄ man jobbar digitalt, Àr eMath jÀtte nyttigt, det Àr lÀtt att skriva och tydligt. I senare kurser anvÀnds MathCad och ersÀtter dÄ de egna berÀkningarna.

Att skapa en bra balans mellan att rÀkna för hand, rÀkna digitalt och att ha datorprogrammet att lösa problemet Àr viktigt.

Har du en vision för hur undervisningen kommer att se ut i framtiden? Det Àr en vÀldigt intressant frÄga, skall bli intressant att se hur det faktiskt utvecklas sedan. Det kan nog hÀnda att lÀraren tar en bakgrundsroll i framtiden. LÀraren ger studerande verktygen de behöver, men det Àr studerande som tar initiativet. Framtiden kommer ocksÄ att vara mer digitaliserad, det syns redan, men det kommer att bli Ànnu mer, och det behövs ocksÄ, i och med att arbetslivet sedan Àr fullt digitaliserat.

MÄngsidiga metoder för att tackla olika inlÀrningsstilar, och det blir lÀrarens roll att erbjuda dessa dÀr det passar. Det Àr en sak man kan utveckla hur mycket som helst. Genom att googla hittar man mÄnga svar, men lÀrarens roll blir att hjÀlpa studerande att förstÄ svaren man hittar.

Email us for a demo